El Tractat de Lisboa amb poques paraules:
L'1 de desembre de 2009, després d'anys de negociació sobre qüestions institucionals, va entrar en vigor el Tractat de Lisboa.
El nou text modifica els actuals Tractats de la UE i la CE, però no els substitueix. El nou Tractat ofereix a la Unió el marc i els instruments jurídics necessaris per afrontar els reptes del futur i respondre a les expectatives dels ciutadans i ciutadanes.
1. Una Europa més democràtica i transparent: el Parlament Europeu i els Parlaments nacionals tenen un major protagonisme, hi ha més oportunitats pels ciutadans que facin sentir la seva veu i és més fàcial saber com es reparteixen les tasques entre la Unió i els països membres.
2. Una Europa més eficaç: amb mètodes de treball i votació simplificats, institucions modernes i adaptades a la Unió dels Vint-i-set i més capacitat per actuar en els àmbits prioritaris per la UE d'avui en dia.
3. Una Europa de drets i valors, llibertat, solidaritat i seguretat: que potencii els valors de la Unió, concedeixi posició de Dret primari a la Carta dels Drets Fonamentals, estableixi nous mecanismes de solidaritat i garanteixi una millor protecció als seus ciutadans i ciutadanes.
4. Fer d'Europa un actor en l'escena global: combinant els instruments amb els que compta la política exterior europea a l'hora d'elaborar i aprovar noves polítiques. Gracies al Tractat de Lisboa, Europa està en condicions d'expressar-se amb més claredat davant els seus socis internacionals. es posen en joc totes les capacitats econòmiques, humanitàries, polítiques i diplomàtiques d'Europa per fomentar els seus interessos i valors en tot el món, respctant els interessos particulars dels Estats membres en el marc de les relacions exteriors.